Het verschil tussen bruggen en implanten | Kliniek Noordzee

Brug of implantaat, wat is het verschil?

Is er een tand of een deel van je gebit zo beschadigd dat er een implantaat of brug geplaatst moet worden? Dan is het goed om te weten wat het verschil is. Op deze pagina leggen we het verschil uitgebreid uit. Echter, ieder gebit en iedere situatie vragen om een andere aanpak. Het is daarom belangrijk om contact met de tandarts op te nemen. Met een eigen implantoloog en met ervaren tandartsen heeft Kliniek Noordzee de juiste specialisten in huis voor een brug of implantaat.

 

Het verschil tussen een brug en implantaat

Ontbreken er tanden of zijn je tanden zo beschadigd dat ze vervangen moeten worden? Dan heeft een tandarts het vaak over een brug of implantaat. Het grote verschil: een brug wordt vastgezet aan gezonde tanden in het gebit, terwijl een implantaat via een schroef in het gebit bevestigd wordt. Deze verschillende behandelingen hebben ieder zijn voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk dat je in overleg met de behandelende tandarts bepaalt wat er in jouw situatie het best passend is. 

Tandarts-IJmuiden

Wat is een brug?

Als er een of meerdere tanden zodanig beschadigd zijn dat ze vervangen moeten worden, kan een brug een voordelige, snelle oplossing zijn. Een kunsttand wordt aan omliggende niet-beschadigde tanden bevestigd door middel van een kroon op die tanden. Dit vraagt om maatwerk omdat het precies in je gebit moet passen. Kliniek Noordzee heeft hiervoor experts in huis die een maatwerk afdruk maakt van je gebit. De afdrukken die onze assistenten maken, sturen we naar het laboratorium waar het kroon- of brugwerk nauwkeurig vervaardigd wordt. Vervolgens controleren we of de brug goed past en maken we hem vervolgens vast aan omliggende tanden.

Voor- en nadelen van een brug

De brug kan vaak snel en relatief goedkoop geplaatst worden. Zeker met een (gedeeltelijke) vergoeding van je zorgverzekering is deze ingreep goed betaalbaar. Daarnaast vinden veel mensen het prettig dat hier geen operatie voor nodig is. Een narcose is dus niet nodig bij deze ingreep. Toch zijn er ook enkele nadelen van een brug. Het vervangen van de achterste kiezen is bijvoorbeeld lastig bij een brug. Ook beschadigen de omliggende tanden op de lange termijn omdat hier de kunsttand aan bevestigd is. Gezond omliggend tandweefsel kan hierbij aangetast worden. Hoewel het weinig voorkomt is het op lange termijn ook mogelijk dat er botverlies plaatsvindt of dat een brug kan loslaten, waardoor er extra behandelingen nodig zijn.

 

Wat is een implantaat?

Vanaf ongeveer 18 jaar is je kaakbot volgroeid en is het mogelijk om een implantaat te laten zetten. Anders dan een brug wordt een implantaat geworteld diep in de kaak en ‘leunt’ de implantaat niet op omliggende tanden. Door middel van een soort schroef wordt er dus een kunstwortel gemaakt om ervoor te zorgen dat de tand of tandgroep goed blijft zitten. Deze wortel wordt gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal zodat er geen zweren of ontstekingen kunnen ontstaan. 

Voor- en nadelen van een implantaat

Omdat de implantaat een eigen wortel heeft en niet is vastgemaakt aan een andere tand, tast een implantaat niet de omliggende tanden aan. Ook wordt het gezonde tandweefsel niet onnodig aangetast en kunnen de achterste kiezen ook goed vervangen worden met een implantaat. Een implantaat wordt daarom vaak gezien als een langetermijninvestering. Het kost namelijk een stuk meer dan een brug, afhankelijk van de situatie en het type implantaat. Daarnaast vraagt een implantaat ook om een langer traject waarin er geopereerd moet worden. Maar met het juiste onderhoud kan een implantaat een leven lang meegaan en is het voor veel mensen de juiste oplossing voor de lange termijn.

Wordt een brug of implantaat vergoed?

Bruggen en implantaten zitten niet standaard in de basisverzekering Bij een ernstige groeistoornis zijn er enkele verzekeraars die in die specifieke gevallen een brug of implantaat wel verzekert. Het is bij veel verzekeraars wel mogelijk om je aanvullend te verzekeren zodat bruggen of implantaten wel verzekerd zijn. Lees hiervoor de polis van je zorgverzekeraar goed door. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekering.

 

Persoonlijke aandacht bij tandbehandelingen

Kliniek Noordzee staat bekend om de persoonlijke aanpak binnen de tandartsenpraktijk. Als geen ander snappen we dat een operatie of ingreep vaak erg spannend is. Daarom hebben we een eigen therapeut in de praktijk die angstige mensen begeleidt in hun traject. Is Arabisch je moedertaal? Dan is het ook mogelijk om het traject te doorlopen met een Arabisch sprekende tandarts. Zo zorgen we ervoor dat je je thuis voelt in onze praktijk. Via ons digitale inschrijfformulier kun je je eenvoudig inschrijven en je eerste afspraak inplannen. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Publicatiedatum: 07-03-2022


Terug naar overzicht

Inschrijven

Schrijf u nu in bij Kliniek Noordzee.

Meer informatie