Go to Top

Een kroon

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Uw tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel en past het goed in uw mond.

Waarom is een kroon nodig?

Een kroon is nodig als er onvoldoende houvast is voor een vulling. Door tandbederf kan een goot deel van de tand of kies verloren gaan. Een kroon is dan een goede oplossing. Tevens kan een kroon het uiterlijk van uw gebit verbeteren. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Door een kroon kan bij vergevorderd tandbederf (cariës), na een wortelkanaalbehandeling of een ernstige beschadiging, ondanks veel verlies van (weefsel)structuur, de tand of kies behouden blijven. Een kroon herstelt de functie en esthetiek van de tand of kies.

De behandeling

De tandarts zal een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt meestal met een verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Daarna zal uw tandarts, met behulp van zacht materiaal, een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden maken. Soms wordt er gebruik gemaakt van een dun draadje om het tandvlees van de kies af te houden, zodat de afdruk nauwkeurig kan worden gemaakt. Een tandtechnicus gebruikt de afdruk om de kroon op de juiste hoogte en grootte te maken. Bij Kliniek Noordzee werken wij met tandtechnische laboratoria uit Nederland en Thailand. In Thailand kunnen wij voor u kwalitatief hoogstaande, maar voordeligere kronen laten vervaardigen. Vraagt u gerust naar de mogelijkheden!

Totdat de definitieve kroon klaar is, wordt een tijdelijke kroon over uw tand of kies geplaatst. U kunt met een tijdelijke kroon gewoon eten en kauwen, maar de tijdelijke kroon is niet zo sterk als de definitieve kroon.

Als de definitieve kroon wordt geplaatst, zal deze eerst worden gepast en daarna vastgemaakt met een speciaal daarvoor bestemd cement.

Losse kroon

Het is mogelijk dat het cement waar de kroon mee is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact met ons op. Uw tandarts kan uw kroon in veel gevallen opnieuw vastmaken.