Go to Top

Mondhygiëne en Parodontologie

Mondhygiëne en Parodontologie

Ongeveer 1 op de 3 mensen van boven de dertig heeft één of andere vorm van parodontitis. Omdat parodontitis ongemerkt en zonder pijn ontstaat, weet de overgrote meerderheid van de mensen niet dat ze er last van hebben. Daarom is het belangrijk na te gaan in welke staat je tandvlees verkeert. Als je het niet weet, kun je het aan je tandarts vragen.

Wat is parodontitis?

“Parodontaal” betekent letterlijk: rond de tand. Parodontitis is een chronische ziekte die het tandvlees en het bot rondom een tand aantast. Meestal tast parodontitis meerdere tanden of kiezen aan. Alles begint ermee wanneer bacteriën in de tandplak (het stroeve laagje wat je op je tanden voelt als je een dag je tanden niet poetst) ervoor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken.

De beginvorm van deze ontsteking noemen we gingivitis; het tandvlees is dan rood, gezwollen en bloedt gemakkelijk. Meestal wordt gingivitis veroorzaakt doordat tanden en kiezen niet goed genoeg gepoetst worden. Wanneer het tandvlees bloedt is dit de makkelijkste manier om zelf vast te stellen dat er iets mee mis is.

Hoe voorkom je parodontitis?

De beste manier om parodontitis te voorkomen is door een goede mondhygiëne; dagelijks twee maal tandenpoetsen, het gebruik van tandzijde, stokertjes en/of ragertjes (borsteltjes voor tussen de kiezen) en regelmatig tandartsbezoek. Wanneer tandplak niet voldoende verwijderd wordt, kan hij verkalken met mineralen uit het speeksel en krijgt u tandsteen. Dagelijks poetsen zal ervoor zorgen dat er bijna geen tandsteen zal ontstaan maar helemaal te voorkomen is het bijna niet. Tandsteen is zo hard dat het alleen met behulp van instrumenten verwijderd kan worden tijdens een gebitsreiniging.

Wat is de oorzaak van parodontitis?

Zoals gezegd is tandplak de oorzaak van parodontitis. Zonder plak geen parodontitis. Een goede mondverzorging en regelmatig tandartsbezoek reduceren de kans op parodontitis. Maar zelfs een bijzonder goede mondhygiëne vrijwaart niet iedereen van parodontitis; er zijn een aantal risicofactoren die de ernst van de aandoening en de snelheid waarmee zij voortschrijdt, kunnen beïnvloeden. Dit zijn roken, erfelijke factoren, algemene gezondheidscondities, bepaalde geneesmiddelen, stress, hormonale veranderingen en ongezonde voeding.

Wanneer tandvleesontsteking niet behandeld wordt of niet opgemerkt wordt, kan er een parodontale aandoening ontstaan. Op den duur kan de tandplak zich vermeerderen en zich onder het tandvlees verbreiden. De toxische producten van bacteriën irriteren het tandvlees. Het antwoord van het tandvlees hierop is een chronische ontsteking die op den duur niet alleen de bacteriën vernietigd maar ook de vezels waarmee een tand aan het tandvlees en het bot vastzit. In het verdere verloop wordt er steeds meer aanhechting vernietigd en “smelt” in de hitte van de strijd ook nog het omringende bot. Het hele vervelende is dat de symptomen in dit stadium nog moeilijk herkenbaar zijn. Wanneer tanden of kiezen uiteindelijk los gaan staan, is het vaak al te laat.

Tandsteen verwijderen en polijsten

In het hiervoor gaande werd al beschreven hoe tandplak, als het langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak, kan verkalken en hard kan worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan problemen aan het tandvlees veroorzaken. Indien tandsteen niet wordt verwijderd, kan dit op den duur zelfs resulteren in losstaande tanden en/of kiezen. Het is daarom van belang dat tandsteen wordt verwijderd.

Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt.

Na afloop van de behandeling

Na afloop van de behandeling worden uw tanden gepolijst. Het polijsten gebeurt met een borsteltje in combinatie met een polijstpasta. Deze polijstpasta wordt op uw tanden aangebracht en vervolgens worden de tanden met het borsteltje gepolijst.

Door het verwijderen van tandsteen wordt een van de oorzaken van tandvleesontsteking aangepakt. Als u er na de gebitsreiniging een goede mondhygiëne op na houdt, kan het tandvlees zich weer herstellen. Door polijsten kan ongewenste aanslag worden verwijderd en de esthetiek hersteld.

U wordt door de tandarts verwezen naar een van onze preventie-assistentes als uw mondgezondheid eigenlijk nog goed is, maar er wel sprake is van vorming van tandsteen en/of tandplak. De preventie-assistente zal tandplak en tandsteen voor u verwijderen voor zover dat niet dieper onder het tandvlees is dan 3 millimeter. Ook zal zij uw gebit polijsten.

De preventie-assistentes bij Kliniek Noordzee adviseren u op het gebied van preventie, welke gebitsreiniging het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie. U krijgt van hen adviezen en instructies zodat uw mondverzorging optimaal blijft.

De tandarts zal u naar een van onze mondhygiënisten verwijzen als hij tijdens de controle van uw gebit constateert dat de gezondheid van het tandvlees in gevaar is. Een indicatie hiervoor is de aanwezigheid van tandsteen, meer dan 2 à 3 millimeter onder de tandvleesrand. De mondhygiënisten zullen voorafgaand aan uw behandeling eerst een behandelplan met u bespreken, zodanig dat u precies op de hoogte bent van de voorgenomen behandeling en de daaraan verbonden kosten.
Inschakeling van de parodontoloog

Een parodontoloog is een tandarts, die zich heeft gespecialiseerd in en zich alleen nog maar bezighoudt met de diagnose en behandeling van ernstige parodontale aandoeningen. Parodontologen zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en methoden om deze aandoeningen te kunnen diagnosticeren en behandelen. Aan het Cosmident team is een Parodontoloog verbonden. Hij behandelt u gewoon bij ons in de praktijk, in uw eigen vertrouwde omgeving.

Wij zullen u een afspraak bij de parodontoloog adviseren voor de behandeling van ernstige parodontale problemen. Dit kan onder andere het geval zijn wanneer:

  • de mondhygienist(e) constateert dat, ondanks zijn/haar behandelingen, de conditie van uw tandvlees niet voldoende verbetert;
  • het tandvlees terugtrekt;
  • u last blijft houden van een slechte adem;er pus komt uit de pockets (de ruimte tussen tand en tandvlees);
  • uw tanden of kiezen los gaan staan of uitwaaieren;
  • u het gevoel heeft dat uw tanden anders gaan staan;
  • er in uw familie veel parodontitis voorkomt. De agressieve vorm van parodontitis is erfelijk en begint vaak al voor het dertigste levensjaar en verloopt uiterst snel zonder adequate specialistische behandeling;
  • u een hartinfarct gehad heeft, suikerziekte heeft of osteoporose. Recent onderzoek duidt erop dat parodontale aandoeningen met deze ziektes in verband gebracht moeten worden. De bacteriën, die geassocieerd worden met parodontitis, kunnen in de bloedbaan komen en een gevaar vormen voor de rest van het lichaam. Gezond tandvlees zal dus bijdragen aan een gezonder lichaam;
  • u ontevreden bent over tanden die ‘tekort” zijn of wanneer u niet tevreden bent over hoe het tandvlees rond uw voortanden eruit ziet;
  • u vrijliggende gevoelige tandhalzen weer met tandvlees bedekt wilt hebben en zodoende de gevoeligheid kunt verminderen en de esthetiek van het gebit weer kan verbeteren.