Kliniek Noordzee IJmuiden | Tandenpoetsen

Tandenpoetsen: 5 tips

Tandenpoetsen, iets wat we elke dag doen. Dat is belangrijk voor een gezonde mond en een fris gevoel in de ochtend. Wanneer u uw tanden poetst, verwijdert u tandplak. En wanneer dit regelmatig en op de goede manier gebeurt, voorkomt u gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Maar poetst u uw tanden wel op de juiste manier? In dit artikel leest u 5 tips over het zorgvuldig poetsen van tanden. Maar eerst wordt er dieper ingegaan op het verschil tussen een handtandenborstel en een elektrische.

Een hand- of elektrische tandenborstel?

Beide tandenborstels zorgen voor voldoende reiniging van uw gebit. Maar wilt u net dat extra stapje zetten? Ga dan voor een elektrische tandenborstel. Dit is wat over het algemeen ook door de meeste mondhygiënisten en tandartsen aangeraden wordt. Met een elektrische tandenborstel verwijdert u namelijk meer tandplak in dezelfde poetstijd in vergelijking met een handtandenborstel. Dit komt door de snelle bewegingen die de elektrische tandenborstel maakt in uw mond. Dit is gewoonweg niet na te doen met een simpele handtandenborstel. Daarnaast kun je met een elektrische tandenborstel ook beter bij lastig te bereiken delen van uw mond vanwege de kleinere borstelkop. Een ander voordeel is de ‘poetsdruksensor’ die veel elektrische tandenborstels tegenwoordig hebben. Zo wordt u gewaarschuwd als u te hard drukt tijdens het tandenpoetsen, wat schadelijk kan zijn voor uw tandvlees.

1. Poets uw tanden twee keer per dag

Het wordt aangeraden om twee keer per dag uw tanden te poetsen, bij voorkeur in de ochtend na het ontbijt en ‘s avonds net voor het slapen gaan. Wanneer u uw tandenpoets, is twee minuten de tijd voldoende om uw gebit grondig te reinigen. En een volwassen tandpasta met fluoride is altijd een goede keus.

 

2. Denk aan de 3 B’s

Er bestaan verschillende technieken om tanden te poetsen, maar de bekendste is de ‘3-B-techniek’. De B’s in deze techniek staan voor: binnen, buiten en boven. Als u uw tanden gaat poetsen dient u dus de binnenkant, buitenkant en bovenkant van uw tanden te poetsen. Waarom hier een speciale techniek voor is? Een vaste volgorde voorkomt dat u plekken op uw tanden vergeet!

 

3. Effectief tanden poetsen

Wanneer u een handtandenborstel gebruikt, werkt het het beste om uw tandenborstel voor ⅓ op het tandvlees en voor ⅔ op uw tanden te zetten. Vervolgens maakt u kleine, draaiende bewegingen.

Ook bij het gebruik van een elektrische tandenborstel wordt geadviseerd om ⅓ van uw tandenborstel op het tandvlees te zetten en ⅔ op uw tanden. Vervolgens houdt u uw tandenborstel een momentje stil op een tand of kies en beweegt u daarna de tandenborstel naar de volgende tand of kies.

 

4. Gebruik stokers en ragers

Om uw gebit op en top schoon te houden, is het gebruik van stokers of ragers aan te raden. Hiermee kunt u ook goed tussen uw tanden en kiezen schoonmaken. Er bestaan verschillende soorten tandenstokers en ragers. Kies degene die het beste bij uw gebit passen en die u het fijnst vindt. Denk hierbij aan hoe groot de ruimtes zijn tussen uw tanden. Hoe groter de ruimtes, hoe dikker de stokers of ragers dienen te zijn voor optimaal resultaat. 

 

5. Vergeet uw achterste kiezen niet

Uw achterste kiezen zijn vaak de tanden die het vaakst vergeten worden tijdens het poetsen. En dan vooral de achterkant van uw laatste kiezen. Maar hoe komt u daar goed bij? Een kruislingse techniek voor uw bovenkaak, dus vanaf de bovenkaak van de andere kant, en via de zijkant voor uw onderkaak. 

Nu bent u helemaal klaar om uw tanden grondig te poetsen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het tandenpoetsen of het verzorgen van uw gebit? Onze mondhygiënisten staan voor u klaar. Ook als u op controle wilt komen, kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Publicatiedatum: 17-08-2022


Terug naar overzicht

Inschrijven

Schrijf u nu in bij Kliniek Noordzee.

Meer informatie