Wat is tanderosie?
Tanderosie is het verdwijnen van het tandglazuur door verschillende zuren in de mond zonder dat u het door hebt. Deze zuren komen in de mond terecht door voeding, dranken of maagzuur. Twijfelt u of u last hebt van tanderosie? Lees het volgende lijstje met vaak voorkomende symptomen van tanderosie om tanderosie te herkennen.
- Geel/bruine plekjes op tanden
- Gevoelige tanden bij kou en hitte
- Putjes in kiezen
- Dunnere, doorzichtigere en kortere voortanden
- Gevoelige tanden tijdens het eten
- Uithollingen op kauwvlakken
- Vullingen die uitsteken boven het tandoppervlak
Wat zijn de gevolgen van tanderosie?
Bij tanderosie wordt het glazuur van tanden en kiezen aangetast, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot het geheel oplossen van tandglazuur. En wanneer tandglazuur verdwenen is, kan het niet meer terugkomen. Maar waarom is tandglazuur belangrijk voor uw gebit? Tandglazuur is een beschermlaag die op uw tanden en kiezen zit. Wanneer het tandglazuur oplost, komen tanden en kiezen bloot te liggen. En hierdoor hebben bacteriën vrij spel waardoor ze gaatjes kunnen veroorzaken. De gevolgen van tanderosie zijn niet prettig. Reden genoeg om aan de bel te trekken wanneer u het vermoeden hebt van tanderosie.
Hoe kan je tanderosie behandelen?
Tanderosie is helaas niet te behandelen. Eenmaal verdwenen tandglazuur kan niet meer terugkomen. In het ernstigste geval kan de tandarts tanden en kiezen opbouwen of kunnen bruggen en kronen van dienst zijn. Bij tanderosie is het beter voorkomen dan genezen. Ga daarom regelmatig op controle bij de tandarts en poets uw tanden goed.
Hoe kan je tanderosie voorkomen?
Tanderosie kan je niet stoppen, maar wel verminderen of voorkomen. Er zijn verschillende manieren om tanderosie te voorkomen. Denk hierbij aan:
- Poets twee keer per dag grondig uw tanden met een niet te harde tandenborstel, maar niet direct na het eten. Zo voorkomt u dat u uw tandglazuur wegpoetst. Gebruik een fluoridetandpasta. Deze versterkt uw tanden.
- Minimaliseer het aantal momenten op een dag dat u eet en drinkt. Streef hierbij naar maximaal 7 eetmomenten op een dag.
- Probeer zo min mogelijk zuurhoudende dranken te drinken. Drink vaker water, thee, koffie en melk dan vruchtensap, frisdrank en energiedrankjes.
- Laat eten en drinken niet te lang in uw mond. Slik drinken en na het kauwen uw eten gewoon meteen door.
- Eet en drink net voor het slapen gaan geen zure dingen
Heeft u last van tanderosie? Kom langs.
Denkt u dat u last hebt van tanderosie? Kom langs bij Kliniek Noordzee. Een van onze specialisten kijkt graag naar uw gebit en geeft tips om uw mondhygiëne op peil te houden. Maak een afspraak of neem contact met ons op via 0255 512219.