Kliniek Noordzee | Foto's

Foto’s tandarts

Om te zorgen dat u geen vervelende klachten krijgt, maken onze tandartsen soms een foto van uw gebit. Dit gebeurt wanneer het onmogelijk is om de conditie van het gebit met het blote oog te bekijken of als extra controle. Ook bij Kliniek Noordzee gebruiken we röntgenfoto’s om uw gebit te controleren. Maar hoe werken zulke röntgenfoto’s eigenlijk precies, waarom zijn ze nodig en zitten er risico’s aan het maken van foto’s bij de tandarts? U kunt het allemaal hier lezen.

Wat zijn röntgenfoto’s?

Niet alleen worden in ziekenhuizen de hulp van röntgenfoto’s ingezet om betere inzichten te verkrijgen, ook bij de tandarts zijn röntgenfoto’s handige hulpmiddelen. Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstralen gemaakt worden. Deze stralen kunnen door delen van het lichaam heen komen, waardoor er inwendige foto’s gemaakt kunnen worden van het lichaam. Op deze manier kan een tandarts zicht krijgen op de delen van uw gebit dit niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Het maken van een foto bij de tandarts is een simpele, korte en pijnloze klus. Met behulp van een röntgenapparaat wordt een foto gemaakt van uw gebit. U dient dan een paar seconden zo stil mogelijk te staan of zitten, zodat de foto zo zuiver mogelijk wordt. Wanneer de foto gemaakt is, ontvangt de tandarts deze op de computer. Hoe meer doordringbaar het onderdeel van uw gebit, hoe zwarter de foto kleurt. Zo zijn uw tanden, kiezen en kaak bijvoorbeeld wit en uw tandvlees zwart op de foto.

Waarom maakt de tandarts foto’s?

Wanneer u bij de tandarts bent, gebruikt uw tandarts vaak een spiegeltje en een sonde (‘haakje) om de status van uw tanden te bekijken. Echter, alleen de buitenkant van uw tanden, kiezen en tandvlees is op deze manier te zien. Soms is het ook nodig om inwendig in uw gebit te kunnen kijken, bijvoorbeeld bij vermoedens van gaatjes onder vullingen of kronen, het controleren van een implantaat of verstandskiezen, of het verloop van een wortelkanaalbehandeling. 

Een röntgenfoto kan uw tandarts dus extra informatie geven over onder andere de stand van de wortels van uw tanden en kiezen, uw wortels en de gezondheid van het kaakbot. Op basis van deze foto’s kan een tandarts een beslissing nemen over bijvoorbeeld het behandelen van uw gebit of voorlopig alleen monitoren. De kans op onvoorziene schade door geen behandeling of juist een onnodige behandeling wordt zo kleiner. Bovendien kan een tandarts via röntgenfoto’s bij kinderen ook zien of alle tanden en kiezen aanwezig zijn.

 

De risico’s van röntgenfoto’s bij de tandarts

Bij het maken van röntgenfoto’s wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt, waardoor de kans op negatieve gevolgen voor uw gezondheid erg klein is. Zo wordt wel eens de vergelijking gemaakt met een wintersportvakantie van twee weken of een vliegreis van zeven uur: de hoeveelheid straling die u dan oploopt zou evenveel zijn als de hoeveelheid straling die gebruikt wordt bij het maken van een röntgenfoto. Daarnaast weegt een tandarts bewust het nut van een röntgenfoto af, zodat het niet onnodig gebeurt.

Wanneer u zwanger bent of als er een kans is dat u zwanger zou kunnen zijn, is het raadzaam om dit altijd kenbaar te maken bij uw tandarts wanneer het over röntgenfoto’s gaat. Bij tandartspraktijken worden alleen röntgenfoto’s van uw gebit of kaak gemaakt, dus de kans dat de straling in de buurt van uw kind komt zal klein zijn. Maar wanneer uw tandarts op de hoogte is van uw (mogelijke) zwangerschap, zal er alleen in de hoogst nodige gevallen een foto gemaakt worden voor de gezondheid van uw kind.

 

Kliniek Noordzee helpt u graag

Het team van Kliniek Noordzee helpt u graag via een persoonlijke aanpak. Wij zien u graag voor periode controles en wanneer nodig wordt er actie ondernomen om de hygiëne van uw gebit te verbeteren. Hier kan het maken van een röntgenfoto onderdeel van zijn. Voor vragen of meer informatie over röntgenfoto’s kunt u altijd contact met de praktijk opnemen.

Inschrijven

Schrijf u nu in bij Kliniek Noordzee.

Meer informatie