Wortelkanaalbehandeling IJmuiden | Kliniek Noordzee
Header afbeelding

Wortelkanaalbehandeling IJmuiden

Heeft u last van gevoelige tanden? En ervaart u pijn bij het kauwen? Twijfel niet maar neem direct contact op met ons. Een wortelkanaalontsteking gaat namelijk niet vanzelf over en zorgt voor blijvende schade aan uw gebit. Als de ontsteking doorzet in uw gebit, kunt u mogelijk ook tanden of kiezen verliezen. Het is daarom belangrijk dat u niet te lang met klachten rond blijft lopen. Bij Noordzee Kliniek bent u van harte welkom.

 

Symptomen wortelkanaalbehandeling:

  • Pijn als u kauwt
  • Steken in uw gebit als u koude of warme dranken drinkt
  • Kloppende pijn in een deel van uw gebit
  • Mogelijk ook koorts of een zwelling in uw gebit

 

Wat is een wortelkanaalontsteking?

Als u een of meerdere van bovenstaande symptomen heeft, is het mogelijk dat de wortel van uw tand of kies beschadigd is of dreigt te beschadigen. Een gezond, volledig gebit is normaal gesproken een natuurlijk schild tegen bacteriën. Maar als u bijvoorbeeld een gaatje in uw tand hebt of als er een stuk van uw tand is afgebroken, kunnen bacteriën doordringen in het onderliggend weefsel van uw gebit. Dit weefsel kan vervolgens gaan ontsteken, waardoor uw wortelkanaal gaat ontsteken. 

Als u een wortelkanaalontsteking niet laat behandelen, kan het tandweefsel afsterven. Dit zorgt ervoor dat de tand uit zal vallen. Ook kunnen bacteriën mogelijk omliggende tanden beschadigen en kunt u meerdere tanden verliezen. Om te voorkomen dat u een brug, implantaat of kunstgebit nodig hebt, adviseren we u dan ook om meteen contact met ons op te nemen bij klachten. 

 

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Zodra onze vakkundige tandartsen het idee hebben dat u een wortelkanaalontsteking hebt, maken we röntgenfoto’s. Op deze manier kunnen we goed zien welke tand of tanden behandeld moeten worden. De tandarts kan op die manier goed inschatten hoe de operatie eruit gaat zien. Ook tijdens de operatie zullen we nog röntgenfoto’s maken om te monitoren hoe de operatie verloopt. Bij Noordzee Kliniek zullen we u dan ook goed voorbereiden zodat u precies weet wat we gaan doen. We zijn gespecialiseerd in speciale angstbehandelingen. Daarom vragen we u geregeld of u angstig bent zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen. 

Heeft onze tandarts een duidelijk beeld van uw gebit en van hoe de operatie eruit gaat zien? Dan beginnen we vaak met het plaatsen van een plaatselijke verdoving. Vervolgens zal de tandarts een klein gaatje maken in uw tand of kies om bij het ontstoken weefsel te komen. Nadat dit weefsel is verwijderd, zullen we uw tand of kies reinigen door te veilen en desinfecterende vloeistof in te spuiten. Vervolgens maken we uw tand of kies weer goed dicht met een vulling. Afhankelijk van de gezondheid van uw gebit, zal de tandarts nog overwegen een versterkende kroon te plaatsen. 

 

Herstel wortelkanaalbehandeling

Na de behandeling zullen uw klachten snel weg zijn. U zult direct na de behandeling nog last hebben van de plaatselijke verdoving, maar u kunt gewoon weer autorijden of werken. Na maximaal twee uur zal de verdoving uitgewerkt zijn en kunt u voorzichtig weer eten en drinken. Tot enkele dagen na de wortelkanaalbehandeling zal uw tand of kies nog gevoelig zijn, maar deze pijn is vaak goed te behandelen met pijnstillers zoals paracetamol. Na een half jaar plannen we een controle in om te kijken of de volledige ontsteking is verdwenen. Vaak zien we dat klachten snel verdwenen zijn en de ontsteking dus succesvol is verdwenen.

 

Persoonlijk en professioneel 

Een wortelkanaalbehandeling is spannend. Daarom doen we er bij Kliniek Noordzee alles aan om u zich thuis te laten voelen in onze praktijk. Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen via 0255-512219.

 

wortelkanaalbehandeling_kliniek_noordzee